Mesterséges intelligencia segíthet a szembetegségek előrejelzésében

2021. október 04. 15:19

A Western Eye Hospital kutatói azt találták, hogy a mesterséges intelligencia által támogatott vizsgálatok segíthetnek a szembetegségek előrejelzésében és diagnosztizálásában. A szóban forgó eszköz képes volt azonosítani a szem azon területeit, amelyek a látáscsökkenés vagy a vakság tüneteit mutatták, így nagy segítség lehet a jövőben az orvosoknak ez a találmány.

2021. október 04. 15:19
null

Eddig összesen 113 páciensen végeztek sikeres kísérletet, és a kutatók úgy vélik, hogy az alkalmazott technológia nem csak a szűrővizsgálatokkor, hanem a betegségek innovatív kezelésénél is jelentős előrelépést biztosíthat.

Számítások szerint az eszköz körülbelül három évre előre meg tudja jósolni az esetleges szembetegségeket olyan minimális tünetek alapján is, amit orvosok esetleg észre sem vennének. A precíz előrejelzések pedig nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy már korai fázisban kezeljék a látásvesztés kialakulását, ezzel lassítva a folyamatot.

Francesca Cordeiro, a tanulmány vezető szerzője, az Imperial College Healthcare NHS Trust tiszteletbeli szemész-tanácsadója és a londoni Imperial College szemészeti professzora elmondta:

Mivel a fejlett országokban a várható élettartam tovább nő, így a szembetegségek megjelenése is egyre gyakoribb lesz. A látásvesztés fokozottan befolyásolja a betegek életminőségét, mivel a betegség előrehaladtával olyan hétköznapi feladatok is nehézzé válhatnak, mint az olvasás, vezetés vagy ismerős arcok felismerése, ezért mindenképpen különös hangsúlyt kell fektetnünk a szembetegségekre.

Továbbá kiemelte, hogy

a leghatékonyabb védekezés ezek korai felismerése, de mivel a tünetek legtöbbször csak az előrehaladottabb stádiumokban jelentkeznek, nehéz már utólag megmenteni a látást.

A professzor asszony hozzátette, hogy reméli, ezt a technológiát ki tudják majd terjeszteni általános optikákra is alapellátásban szereplő szűrővizsgálatként.

Magyarországon is jelentős probléma a vakság, ugyanis évente 4-6 ezer magyar veszti el a látását. Az 50 éves és annál idősebb korosztályban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült él, akiknek legtöbbször a diabétesz áll a látásvesztés hátterében. Mivel ez egy 80 százalékban megelőzhető ok lenne, így 2000 óta minden októberben megrendezik hazánkban a Látás Világnapját, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a vakság megelőzhető és gyógyítható.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(fotó: Unsplash/Amanda Dalbjörn)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyikó István
2021. október 25. 02:07
Hamár trianonban elvettéktőlünk a bányáinkat....
még fokozza
2021. október 05. 22:56
Itt arról lehet szó, hogy a számítógépes elemzést mesterséges intelligenciának titulálják, hogy ne legyen olyan nagy az orvos társadalom ellenállása. nagyon utálnák, ha gép csinálná helyettük a diagnózis. Pedig megnézhetnénk hogyan gyógyítanának számítástechnika nélkül. Kicsit értek az informatikához. Programozni is tudok leginkább a c, c++ és hasonlókat kedvelem. Aztán itt vannak az objektum orientált dolgok, felhők. Nyilván megkerülhetetlenné vált számomra, hogy feltegyem önmagamnak a kérdést: létezhet e, hogy egy gép elkezd gondolkodni? Nos, egy számítógép nem egyszerű számológép. Egy gép is képes lehet rá, hogy az utasításkészletét, válaszreakcióit önmaga alakítsa.
szemlelo
2021. október 05. 11:57
Jó ötlet! A "mesterséges intelligenciának" titulált tanuló algoritmusok jó eséllyel tényleg meg tudják tanulni, hogy az írisz-mintából meghatározzák a betegségeket. Talán nem csak a szem betegségeket, hanem másokat is.
eresgé
2021. október 04. 22:13
ez nem így van ebben az esetben. Sőt ez nagyobb részt valamilyen más problémának a következménye illetve a látásromlás is kitolható vagy megtalálható az oka (gyakori a kezeletlen cukorbetegség).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!