Újabb techóriás lépne le San Franciscóból

2022. december 26. 19:00

Tavaly San Franciscóban az irodák 20 százaléka volt üres, idén azonos időszakban pedig már 25,5 százalék – ez azt jelenti, hogy több üres iroda van most, mint a 2008-as nagy recesszió alatt!

2022. december 26. 19:00
null

A Bloomerg minapi írásából kiderül, hogy a CBRE ingatlan-tanácsadó cég szerint a város irodai üresedési rátája a vírusjárvány kezdetén 4 százalék, 2021 szeptemberében 20 százalék volt, ám azóta még tovább, az igen magas 25,5 százalékos szintre emelkedett.

A Kastle Systems – egy biztonsággal kapcsolatos eszközökkel és szoftverekkel foglalkozó cég – úgy látja, a munkavállalók csak lassan térnek vissza a belvárosba. Az MSCI Real Assets szerint pedig

a San Franciscó-i irodák négyzetméterenkénti értéke közel 40 százalékkal esett vissza a 2020. decemberi csúcsról.

Várható volt a visszaesés, hiszen a város  – ahogy a Makronóm is már többször megírta – régóta küzd a hajléktalanokkal és a drogosokkal, emellett – a jobb területeken – csillagászati árakkal kell szembenézniük azoknak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy itt éljenek.

A vállalatoknak szintén nehéz dolguk van San Franciscóban, hiszen a tehetséges munkavállalók nyilvánvalóan nem szeretnének egy hajléktalan- és drogbandákkal teli városban élni és dolgozni, ahol ráadásul – az igen magas árszínvonal miatt – a pénzük jóval kevesebbet ér, mint az USA más államaiban.

Mi állhat a jelenség mögött?

Az adatok szerint – többek között – a távmunka, a technológiai cégek növekvő vonzereje és az emelkedő költségek csábítják el a lakosokat olyan városokba, mint például a texasi Austin és a floridai Miami. 

Ezek a városok alacsonyabb adókkal, sokkal megfizethetőbb lakhatással, jobb minőségű állami iskolákkal és természetesen kevesebb bűnözéssel kecsegtetnek. Ezzel pedig nem csak a vállalatokat csábítják arra, hogy oda telepítsék székhelyüket, de velük együtt a San Franciscó-i lakosokat is. 

A Bloomberg szerint a vállalatok – és ezzel együtt tehát azok munkavállalói is – hosszú távra terveznek, így valószínűleg sokáig maradnak majd a biztonságos városokban – legalábbis addig, ameddig meg nem oldódnak San Franciscóban a drogproblémák, és nem csökkennek az árak. Ne felejtsük, hogy Amerikában – bár óriásiak a távolságok – a munkavállalók sokkal könnyebben költöznek, váltanak államot, munkahelyet, iskolát, mint Európában.

A Snapchat anyavállalatánál is betelt a pohár

A Snap, amely az olyan népszerű közösségi oldalak anyavállalata, mint a Snapchat, nemrégiben szintén kivonult a városból, elsősorban a drága San Franciscó-i bérleti díjak és az ebből következő távmunkára kényszerülő alkalmazottak miatt.

A vállalatok továbbá panaszkodnak a város, már említett, magas bűnözési rátája miatt, London Breed polgármester pedig azon igyekszik, hogy ennek ellenére meggyőzze a vállalatokat, hogy költözzenek be az irodákba – többek között azért, mivel

az üres irodák nem termelnek bevételt, így rengeteg pénztől esik el a város.

Ezt adatok is alátámasztják, miszerint az olyan városoknak, mint New York és Los Angeles a COVID-járvány vége óta sikerült az irodák 40 százalékát feltölteni, San Francisco viszont megragadt, és a városban minden három irodából majdnem kettő üresen áll.

Emellett azt is észre kell vennünk, hogy ez egy ördögi spirál: minél többen költöznek ki és terjesztik, hogy San Franciscóban mennyire siralmas a helyzet, annál kevesebb cég tervezi majd az ottani letelepedést. Tehát egyre több kiköltöző, ezzel együtt egyre kevesebb beköltöző várható. 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2022. december 27. 20:06
Az elköltözés nem fogja felszámolni a problémát, mert a lakók agyával vannak gondok, ők szavazták meg a problémákat előidéző városvezetést. Majd ha az új lakóhelyükön többségbe kerülnek és demokrata városvezetés lesz, előállnak ugyanazok a problémák, követik őket oda a hajléktalanok és a drogosok.
gacsat
2022. december 27. 20:00
A buzik és az AIDS fővárosa.
Akitlosz
2022. december 27. 15:28
"Ne felejtsük, hogy Amerikában – bár óriásiak a távolságok – a munkavállalók sokkal könnyebben költöznek, váltanak államot, munkahelyet, iskolát, mint Európában." Mert az amerikai fizetésből telik lakásbérletre és autóval történő munkábajárásra is. A magyarországiból meg nem, így semmi értelme az ország másik felében dolgozni.
kispolgarigrofo
2022. december 27. 15:27
álprobléma, fake news, nincs itt semmi látnivaló... rohadjanak csak.... csak utána a zombikat ne küldjék máshova
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!