Hirdetési modellváltásra készül az X, miután Elon Musk kiőrjöngte magát

2023. december 07. 10:54

Elon Musk szó szerint elküldte a búsba azokat a nagyvállalatokat, amelyek közölték, hogy nem hirdetnek tovább az X-en. Az új struktúra a kis- és középvállalkozásokra fog épülni.

2023. december 07. 10:54
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Stratégiaváltásba kezd az X (korábbi nevén Twitter), miután több óriásvállalat közölte, hogy nem hirdet tovább a felületén. Az ügy közvetlen előzménye az volt, amikor egy jelentés szerint az X-en a gigacégek hirdetései mellett antiszemita tartalmak is megjelentek. A botrány miatt több vállalat, köztük az IBM, a Disney, a Warner és az Apple is bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik hirdetéseiket a platformon.  

 

Musk hozta a szokásosat 

 

A világ leggazdagabb embere tavaly 44 milliárd dollárért vásárolta meg a Twittert, és elsődleges célul a véleménynyilvánítás szabadságának visszaállítását tűzte ki az addigra már agyoncenzúrázott oldallal kapcsolatban. Feloldotta például Donald Trump letiltott fiókját, (más kérdés, hogy az ex vagy leendő elnök még nem használta azt azóta), de nyilvánosságra hozott olyan belső, az előző vezetéshez köthető levelezéseket is, amelyek világosan mutatták, hogyan próbálta a Twitter a politikát befolyásolni a tweetek elrejtésével, a fióktulajdonosok letiltásával és a manipulált hírfolyammal.  

A hirdetők visszavonulásával egy időben többen antiszemitizmussal vádolták az X tulajdonosát. Musk határozottan visszautasította a vádakat, egyben perrel fenyegette meg a platformról kivonulókat.  

Néhány nappal később azonban nála is elszakadt a cérna, és a DealBook Summit rendezvényén trágárkodva reagált a hirdetési felfüggesztésekre. „Valaki megpróbál zsarolni engem a reklámokkal? Pénzzel zsarol? B*sszák meg magukat! Ez így elég egyértelmű?” – közölte szokásos stílusában, hozzátéve: gondoskodik róla, hogy mindenki megtudja, mely vállalatok próbálták meg kivégezni a cégét. 

Ezt is ajánljuk a témában

Modellváltás 

Az valószínűsíthető, hogy Musk kirohanása a multikat átmenetileg még inkább elfordítja az X-től, mint hirdetési felülettől. Úgy tűnik azonban, a milliárdos már ki is dolgozta az új stratégiát Linda Yaccarinóval, az X vezérigazgatójával. 

Az új elképzelés szerint a platform a nagyvállalatok helyett a kis- és középvállalkozásoknak biztosítana felületet és lehetőséget, mégpedig az eddigieknél sokkal nagyobb arányban. A „long tail” elvét a hirdetői piacra átültetve  

Musk tehát azzal kísérletezik, hogy sok kicsiből állítsa össze azt a bevételt, amit eddig néhány nagy biztosított neki.  

A cég a Financial Timesnak úgy nyilatkozott: az ötlet egyáltalán nem új, mindig is tervbe volt véve, de eddig valamiért alulértékelték a jelentőségét. Most azonban berobbantják a modellben szunnyadó lehetőségeket, a siker érdekében pedig már megállapodást is kötöttek a világ egyik legjobb marketingügynökségével, a JumpCrew-val. 

Elemzők szerint egyáltalán nem biztos, hogy Musk zsákutcába fut a modellváltással.  

A döntése mellett szól az is, hogy eddig voltak olyan hirdetési szegmensek, amelyeket az X kifejezetten elhanyagolt: ilyen többek között a sportfogadási terület. 

Ami a regisztrált felhasználókat illeti, Musk személye önmagában is jócskán növelte az egykori Twitteren a fiókok számát, ráadásul rengetegen tértek vissza azok közül is, akik éppen a cenzúra miatt hagyták ott az előző vezetés idején. A felület tehát túl értékes ahhoz, hogy egyszerűen ne vegyenek tudomást róla, így a korrektség jegyében átmenetileg távozó hirdetők felbukkanására újra számítani lehet majd. 

Ami a Musk által emlegetett zsarolást illeti, Linda Yaccarino egy belső e-mailben tömören így reagált a vállalat dolgozóinak: „Az elveinknek nincs ára. Akárhogyan próbálkoznak, nem fogjuk feladni küldetésünket olyanok miatt, akik még csak fel sem fogják, hogy mit csinálunk”.  

 

*** 

Fotó: Shutterstock 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. december 07. 22:26
Mit tanakodunk, mit tanakodunk itt kérem szépen? Az az antiszemita akinél a nagy cégek nem reklámoznak. Egyéb kérdés?
iimre
2023. december 07. 21:50
"Tasi János december 07. 11:08 Valaki definiálta valaha szemitizmus fogalmát? Csak hogy el tudjuk képzelni, mihez képest anti az anti?" Hány éves vagy, királylány? :DDD
robertdenyiro
2023. december 07. 20:36
Magáncég, azt enged oda akit akar. Ismerős ugye, hisztikéző libnácika csírácskák? Szopni fogtok. Nem kicsit, nagyon.
Türelem
2023. december 07. 18:44
Ki ez a bunkó Révész?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!