Ki felelős az államadósság növekedéséért?

2010. december 28. 15:10

Parlamenti albizottság létrehozását indítványozta Szijjártó Péter az előző nyolc év államadósság-növekedésének kivizsgálására. Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke kifejtette: a testület feladatai közé tartozna a hibás döntések felelőseinek megállapítása is. Az új albizottság mandátuma 2011 április 30-án járna le, azonban ezt szükség esetén ki lehetne terjeszteni.

2010. december 28. 15:10

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságot hozna létre Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke.

Szijjártó, aki egyben a miniszterelnök szóvivője is, keddi közleményében ismertette Nyikos László bizottsági elnökhöz írt levelét. Ebben kifejtette: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002–2010 között.

Szijjártó szerint a testület feladatai között lenne a döntések során felvetődött felelősség megállapítása is. Hozzátette: az albizottság kilenc tagját a számvevőszéki bizottság saját tagjai közül kellene megválasztani úgy, hogy öt tagot a Fidesz, további egy-egyet pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP frakciói jelölhetnek. A testület elnökét és alelnökét a nagyobb kormánypárt adná. Szijjártó javaslata szerint az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődne, és 2011. április 30-ig tartana, de mandátuma szükség esetén meghosszabbítható lenne.

(Kép:hvg.hu)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
küllő
2010. december 29. 16:33
Az alcsúti dakota-aki nyolc évig a Parlamentben lapított mint sz@r a fűben ugye nem tehet semmiről?
Thomas Müller
2010. december 29. 09:35
Szerintem Megyó kezdte el az ámokfutást azzal, hogy arrogáns módon elkezdett osztogatni mindjárt az elején kölcsönből, egy költséges fideszes kampány után. Bár Gyurcsány sokkal gonoszabb, ő már csak hátráltatta a konszolidációt, igaz, emiatt meg még jobban eladósodtunk az IMF felé.
kaktusz
2010. december 29. 09:24
En soha nem ertettem mi az hogy politikai felelosseg? Bakker ha valamit csinal azert felelos! Vagy hogy van ez? Ha en megyek s leutok nehany kisebbsegit, akkor nem buntetnek meg? Dehogynem! Pedig en csak politikailag tettem azt amire mit tom en a partom iranyvonala "kotelez". Vagy ez nem ehhez hasonlo?
nyugalmazott tanár
2010. december 29. 09:18
Az új alkotmányban rögzíteni kellene az eladósítók büntetőjogi felelősségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!