Túlrabolták magukat a szomáli kalózok

2011. március 10. 14:59

Megteltek a szomáli kalózok kikötői, ezért hajlandóak volnának alacsonyabb váltságdíjat követelni az elrabolt hajókért. Jelenleg 33 hajó van kalózok a birtokában.

2011. március 10. 14:59
Hajlandóak volnának tárgyalni alacsonyabb válságdíjakról a szomáli kalózok, hogy szabadon ereszthessék az elrabolt hajókat - írja a Spiegel. A lap szerint a kalózok saját sikereik áldozataivá váltak: szakértők úgy vélik, haradheere-beli és hobyói kikötőik megteltek hajókkal. 2008 óta a kalózok által követelt váltságdíjak összege jelentősen megugrott: egy alapítvány szerint 2010-ben átlagosan 5,4 millió dollárt kasszíroztak alkalmanként. 
 
A nemzetközi őrjáratok két év alatt sem voltak képesek felszámolni a kalózkodást a térségben. Ugyan a haditengerészet számos akciót megakadályozott, a kalózok is növelték akcióik számát. Jelenleg 33 hajó van a birtokukban, fedélzetükön 700 tengerésszel. Legutóbb zsákmányukat, egy görög hajót, múlt hétfőn rabolták el.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gombar.gabi
2011. március 18. 10:25
-5o-5oo ezer dollár? Váltságdíj és kész? A hajók akár hónapokig ott rosdásodnak, a rakomány késik eltűnik, kimaradnak más szállítások, a kiszabadítás hoszú problematikus költséges alkudozásokkal ügyintézésel jár. Ha a hajó végül kiszabadul mehet egyenesen "remont"ra a tönkretett leszerelt dolgok miatt. A bizonytalanságnak pedig nincs ára. Hajók legénysége.... -szubjektív oldala is van a dolognak. ami nem a szállítmányozók problémája, hanem a hatalmak tehetetlensége alapvető biztonság hiánya miatt Hadihajók helikopterek ott vannak. Csak az amerikaiaknak volt merszük egyszer kétszer beavatkozni, a többiek egymásra figyelnek és passzívan költik a sok pénz a méregdrága haditengerészetre. Szomáliaiak pedig két csónakkal és három puskával kalózkodnak.
gombar.gabi
2011. március 15. 20:36
Sok megoldás lehetne. 1 Konvojok katonai kisérettel. 2 Megkerülni a kritikus partokat. 3 Fegyveres kisérettel ellátni a hajókat, nem hiszem, hogy túl nagy költséggel járna, a kalózok is kerülik a kockázatot. 4 valamilyem "örző védő" tengerészetet bevetni (ha már az állami fottákból nincs haszon. A fő probléma a demokráciák tehetetlensége, nemzetközi beavatkozások szabályozása gyakorlatilag lebénit mindent.
Karcsi75
2011. március 13. 21:41
Napalm nem maradt még úgy a 60-as évek tájékáról?
Autofocus
2011. március 11. 11:49
Duke, nuke 'em!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!