Hogyan éri meg fizetni külföldön? Készpénz vagy bankkártya?

2023. augusztus 11. 09:33

A magyar utazók kedvenc tengerparti úti céljai között az idén már Spanyolország, Olaszország és Görögország mellett Horvátországban is az aktuális euróárfolyam fogja megizzasztani a pihenni vágyókat. A külföldi pénzköltés többféleképpen is megoldható, azonban elsőre nem egyértelmű, hogy hogyan éri meg a legjobban.

2023. augusztus 11. 09:33
Készpénz vagy bankkártya?

Ladics Máté, a Makronóm Intézet junior elemzőjének írása

A jó öreg készpénz

Kezdjük a készpénzzel, aminek a használata a legkevesebb problémával jár, az átváltást vagy a felvételt követően pedig nincs további költség. Hátránya, hogy az egész nyaralásra szánt pénzösszegre fokozottan figyelni kell, nehogy ellopják vagy elveszítsük.

Valutához legmegszokottabban pénzváltóknál juthatunk, az előnyük, hogy a turistásabb városokban sok található. A forintot külföldön azonban nem mindenhol váltják át, ha mégis, azt garantáltan drágábban, mint itthon.

Ez alapján érdemes még idehaza beszerezni a nyaraláshoz szükséges készpénzt. A legjobb, ha utánajárunk a környékünkön lévő váltók megbízhatóságának, az áraiknak és a kezelési díjaiknak. A legmegbízhatóbb pénzváltók egyébként a bankok, ezeknél viszont a valuta és a deviza eladási ára általában pár százalékkal drágább, mint a pénzváltóknál.

Készpénzt a külföldi bankautomatákból is felvehetünk. A legjobb esetben az itthon használt hitelintézet a célországban is megtalálható, ilyenkor várható a legkedvezőbb árfolyam és a legkisebb költség a készpénzfelvételkor. Ha nincs jelen a saját bankunk, érdemes más, nemzetközileg ismert vagy a legnépszerűbb helyi hitelintézet automatáit használni, ez esetben a felszámolt díjaknak érdemes utazás előtt utánajárni. Az automaták használata előtt figyelni kell arra, hogy a kártyánkon szereplő bankközi hálózat matricája (Visa, Mastercard stb.) fel legyen tüntetve a gépen, ha nincs, akkor nem tudjuk használni. A többszöri pénzfelvétel költségeinek elkerülése érdekében inkább egyszer több pénzt vegyünk ki.

A bankkártya kényelme drágább külföldön

A bankkártya-használat biztonságossága, gyorsasága, rugalmassága és kényelme megkönnyítheti a pihenés alatti költekezéseket, viszont érdemes tudni a költségeiről és a hátrányairól. 

Az egyik legfontosabb itt is az, hogy az elfogadóhelyen ott legyen a bankkártyánkon látható bankközi hálózat (Visa, Mastercard stb.) matricája. 

Emellett fontos, hogy a forintalapú számlák tranzakcióit a bank árfolyama alapján váltják át. Ezenkívül a kártyás vásárlásnak nincs extra díja, csak az aktuális árfolyamon lehet pénzt veszíteni vagy nyerni. A baj csak az, hogy az átváltásra nem a vásárlás pillanatában kerül sor, hanem a könyveléskor, pár nappal később.

Ennek a folyamatnak az átláthatóságát segíti elvileg a dinamikus devizaváltás, ami a vásárláskor vagy pénzfelvételkor lehetőséget kínál a helyi vagy saját pénznemünkben való fizetéshez. Nem ajánlott a forintot választani, mivel ez a szolgáltatás indokolatlanul magas árfolyammal számol. Az eurós opciót választva akár 5-10 százalékos veszteséget is elkerülhetünk.

Modern alternatívák

A kedvezőbb bankkártya-használatra két megoldás létezik: a lakossági devizaszámlához kötött kártya és egy neobank használata. Az előbbit bármikor feltölthetjük euróval, viszont csak az adott bank árfolyamán, ami, ahogy már említettük, nem a legkedvezőbb. Az utóbbiból hazánkban elsősorban a Revolut és a Wise az elterjedt. Ezeknél a cégeknél könnyű a számlanyitás, számlavezetési díj nincs, a virtuális kártya ingyenes, plasztikot pedig pár ezer forintért lehet rendelni. 

Az utazók körében rendkívül népszerűek, mivel már alapból multidevizásak, a középárfolyamhoz közel váltanak, és egy adott összegig még a pénzfelvétel is ingyenes világszerte. Persze akad hátrányuk is, 

előfordulhat, hogy alkalmatlanok egyes fizetések vagy zárolások elvégzésére, és nincs betétbiztosításuk.

Devizaszámlához és neobankhoz tartozó kártyákkal Magyarországon az OTP által üzemeltetett euró-bankautomatákból is lehet valutát kivenni, ezekről részletesebb információ az OTP honlapján található. 

A legjobb, ha előre készülünk

Az, hogy melyik fizetési mód éri meg a legjobban, függ a fogyasztói szokásoktól, a bankoktól, az utazástól és az aktuális árfolyamtól. A fő buktatók egy nyaralás során: a készpénz elvesztése, a pénzváltás és pénzfelvétel különböző díjai, a dinamikus devizaváltás, és leginkább az, ha pont azon a héten mélyrepülésben van a forint, és nem készültünk előre. Ezeket ismerve a nem kívánt költségek minimalizáhatók, de nézzük meg általánosítva, hogyan jöhetünk ki legjobban.  

Érdemes azzal kezdeni, hogy egy külföldi nyaraláshoz elengedhetetlen némi készpénz, mivel nem mindenhol lehet kártyával fizetni. 

Ezt figyelembe véve a legjobb opció a készpénz és a bankkártya közös használata.

Ez úgy lesz a legkedvezőbb, ha előre gondolkodva, az árfolyamot figyelve akkor veszünk valutát, és töltjük fel euróval a devizaszámlánkat vagy a neobankkártyánkat, amikor erős a forint. Ha erre nem volt alkalmunk, ajánlott az indulás előtt, itthon valutát venni, tekintve, hogy banktól függően a külföldi ATM-használat járhat a legnagyobb költséggel. A forintalapú kártyánk használatának a hátrányát vagy az előnyét pedig a dinamikus devizaváltás mellett elsősorban az árfolyam-ingadozás szabja meg.

Kapcsolódó cikkünk:

A turizmust is megreformálja a mesterséges intelligencia 

Web: makronom.eu
Címlapfotó: shutterstock

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galsó Atya
2023. augusztus 11. 11:09
no one was here
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!