Annak is látszani

2015. december 09. 09:39

Nem is a közbeszerzéseket érintő rész a legaggályosabb a múlt kedden sürgősséggel elfogadott törvénymódosító csomagban, hanem az adóhatóság közvetlen minisztériumi irányítás alá rendelése.

2015. december 09. 09:39
Pápay György
Magyar Nemzet

Abba már jobb nem is belegondolni, mi történt volna akkor, ha egy baloldali kormány egy hónappal a hatálybalépése után úgy módosítja az amúgy szigorú közbeszerzési törvényt, hogy vezető politikusok közeli hozzátartozói mégis indulhassanak az állami tendereken. Ráadásul kivételes sürgősséggel, egy több mint negyvenoldalas törvénymódosításba csempészve. Vajon mit szólt volna ehhez a kettős mércére oly érzékeny jobboldali választóközönség? S felteszi-e most ugyanazokat a logikus kérdéseket azzal a kormányzattal kapcsolatban, amelynek ő maga szavazott bizalmat? De ha el is fogadjuk, hogy a nemrég életbe léptetett szabályozás valóban nem volt életszerű, mégis csak a kormány felelőssége lett volna, hogy erre időben felfigyeljen. Hiszen – ahogy az örökbecsű szocialista mondás tartja – nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. S talán Kósáné Kovács Magda útmutatására sincs szükség ahhoz, hogy felismerjük: ha a jogalkotási barkácsolás a közpénzek felhasználását érinti, az különösen gyorsan és hatékonyan képes kikezdeni ezt a látszatot.

Persze ami korábban hetvenkét órás ultimátumot ért volna, az most huszonnégy óra alatt megy át a parlamenten. A jogállamiság iránt érzékenyebbek számára azonban nem is a közbeszerzéseket érintő rész a legaggályosabb a múlt kedden sürgősséggel elfogadott törvénymódosító csomagban, hanem az adóhatóság közvetlen minisztériumi irányítás alá rendelése. Ha erre a szocialista– szabad demokrata kormányok vetemedtek volna, a Fidesz egészen biztosan utcára szólította volna a híveit, méghozzá teljes joggal. Gondoljunk csak bele, milyen üzenete lett volna annak, ha Draskovics Tibor vagy Veres János diszponál az – akkor még – APEH által végzett ellenőrzések felett. De nem is a személyeken van a hangsúly: teljesen mindegy, ki mit gondol Varga Mihályról vagy a NAV felett innentől államtitkárként felügyeletet gyakorló Tállai Andrásról. A lényeg, bármilyen furcsán hangozzék is ma ez a felvetés, az elvekben rejlik. Abban, hogy még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy a magyar adóhatóság politikai okokból folytat – vagy éppen nem folytat – bizonyos vizsgálatokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2015. december 09. 12:16
Mondja az MNO Pápay Györgye: „Nem is a közbeszerzéseket érintő rész a legaggályosabb a múlt kedden sürgősséggel elfogadott törvénymódosító csomagban, hanem az adóhatóság közvetlen minisztériumi irányítás alá rendelése.” Az MNO Pápay Györgye attól lenne elégedett, ha az adóhatóságot kenyéradó gazdája (Simicska) irányítása alá rendelnék.
Catullus
2015. december 09. 11:33
Most aztán megindulhatnak a kinyírások, aki nincs velük, azt majd az adóhatóság kicsinálja. Magukon kéne kezdeni, de az majd másokra vár.
moloy
2015. december 09. 11:12
Ez az "annak is kell látszani" szöveg tipikus kommunista, rákosista szöveg. Azt sugallja, hogy, hiába vagy tisztességes, akkor is elítéltethetünk, meghurcoltathatunk, ha mi akarjuk! (Függetlenül attól, hogy ki volt a szöveg eredeti szerzője...) S lám, a visszája mégis igaz lehet! Lásd: Simon Gábort, aki még éhség-meneten is részt vett, oszt mégis a tisztesség negatív példája lett.
Tintamin
2015. december 09. 10:36
"Ráadásul kivételes sürgősséggel, egy több mint negyvenoldalas törvénymódosításba csempészve." A fideszék alatt maghonosított, hungarikummá tett visszamenőleges hatályt is említsük meg: valószínűleg a Tiborcz-gyerek már nyert valamit, és nem akarták, hogy elbukja a közmilliárdokat. "Isten, haza, családom!":)))) Fideszesek, keblemre!:))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!