A játék- és pornóipar szolgáltatta a legtöbb tartalmat

2016. január 26. 15:40

Az eddigi evolúcióból egyértelműen következik, hogy nem az ember a végpont.

2016. január 26. 15:40
Kömlődi Ferenc
hvg.hu

Legújabb írásaiban a virtuális valóság áttöréséről értekezik. Elég furcsa, hogy miközben a jövőtechnológiák így szárnyalnak, addig az emberiség már az eddig szofisztikáltnak tűnő Európában is kezd visszatérni a kőbunkós attitűdhöz.

Közelítsünk a társadalmi hasznosság felől, és beszéljünk az emberiség sorsára legnagyobb, legpozitívabb hatást tevő technológiákról. A mesterséges intelligencia (MI) megoldásokban – főként a gépi tanulás és a ráépülő felismerő technológiák jelenében – benne van a korszakalkotó újítások ígérete. Az apró fejlesztések idővel funkcionáló rendszert eredményezhetnek. Nem biztos, hogy az emberi elméhez hasonlóan fog működni, de miért képzelünk minden értelmet emberinek, miért akarjuk az MI-ben is önmagunkat látni? Az én jövőképemben az MI az egyik, a virtuális valóság (VR) a másik ilyen technológia. (...)

A jövő orvostudománya okostablettákkal vizsgálja meg testünket, nem kell fájdalmas külső vizsgálatokon átesnünk végre. Melyek azok a területek, amelyek a jövőtudomány leginkább marketingelhető szegmensei, amikről a leginkább elhiszik a kívülállók, hogy ezekre »szüksége van« az emberiségnek?

Az eddigi evolúcióból egyértelműen következik, hogy nem az ember a végpont. A szemünk láttára, a természetesnél nagyságrendekkel gyorsabban játszódik le egy másik, a gépi evolúció. A 20. század végére jutottak el főként az infokommunikációs, és a bioalapú technológiák arra a szintre, hogy valósággá váljon a transzhumanizmus egyik alapvetése: az ember beleszólhat saját evolúciójába. Mentálisan és fizikálisan is „feljavíthatja” magát, történjen ez különféle stimuláló implantátumokkal, szervezetbe juttatott sejtregeneráló nanorobotokkal, tudatserkentőkkel, ember-gép hibridmegoldásokkal. (...)

Önmagát leggyakrabban libertariánusként határozza meg. Mit takar ez a fogalom az ön számára, tekintve, hogy a közösségi hálón legtöbbször a liberálisokkal akaszt tengelyt?

Soha nem vallottam magam baloldalinak, itthon viszont hajlamosak a liberalizmust baloldaliként, a libertarianizmust liberalizmusként felfogni. Itt jön be az utóbbi 25-30 év populista nacionalizmus melletti másik nagy mételye, a politikai korrektség, ami olyan abszurditásokhoz vezet, mint a Magyarországon nagyon jól tetten érhető liberálfasizmus, amikor magukat liberálisnak valló személyek nyilván a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága nevében követelik habzó szájjal ennek meg annak a betiltását. Ilyen témákban szoktam tengelyt akasztani »liberálisékkal.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Starlord
2016. február 03. 17:38
Fogalmazhatnék úgy is, hogy az, hogy sok Nobel díjas zsidó ember van az nem arra bizonyíték, hogy okosak a zsidók hanem arra, hogy nacionalisták...
Starlord
2016. február 03. 17:38
"a tuddjukkik miatt annyi a zsidó Nobel díjas is" Ami a Nobel díjat illeti, évente több száz olyan kutatás van amely megérdemelné ezt a címet... Hogyan választják ki kinek ítélnek oda Nobel díjat?! Úgy kérlek, hogy olyan emberek ajánlhatnak és terjesztenek fel embereket erre a díjra akik már kaptak ilyet, ennek köszönhetően a nacionalisták a saját nemzetiségű tudósaikat jelölgetik állandóan. Szóval a színtiszta nacionalizmusnak köszönhető az, ami miatt sok zsidó nobel díjas ember van. Ugyan annyi okos ember van a többi nemzet között is mint a zsidók között, semmi különleges nincs bennünk...
Starlord
2016. február 03. 00:00
"de úgy tudom mintha az emberi szervezetben, mikrobiológiai szinten is programok futnának. Igaz elektrokémiai folyamatok, de programozottan,és öntudatlanul. Fehérjeláncokat előállító komplett kis gyárak, vagy pl a DNS ami szintén kódolt programok alapján működik." --- A DNS nem valami előre kódolt program. Egy olyan igaz hogy lassan de változó "struktúra" amit a környezet és az evolúciós fejlődés alakított. Ennek köszönhetően alakulhat át egy élőlény egy másik élőlénnyé hosszú idő alatt, illetve szerezhetett egyéb képességeket. De ez nincs előre megírva! Hanem folyamatosan változik a környezeti és egyéb sok esetben véletlen mutációs hatásoknak köszönhetően, vagyis ez információkat raktároz és hordoz. Ha úgy tetszik akkor ez sokkal inkább memória mint program, az addigi tapasztalatok az evolúció alatt felhalmozott információk "gyűjteménye". --- Ami a biológiai alapon működő számítógépet illeti, azok szintén csak arra lesznek képesek, hogy az ember által megadott adatokat dolgozzák fel. Nem fog tudni soha önállóan gondolkodni ha nincs mögötte olyan biológiai folyamat, amely az ember illetve bármely más élőlény esetében volt és van, hogy a környezeti változások és tapasztalatok alapján fejlődve képes legyen önállóan feldolgozni és elemezni a körülötte lévő világot. Csak és kizárólag az ember által pontosan betáplált információkat lesz képes egyesek és nullák formájában értelmezni.
bölcsuhú
2016. január 27. 12:06
A mai orvosok igen nagy részének a nagy hibája, hogy nem képesek a beteget megnézve, vizsgálva diagnózist felállítani! A régi orvosoknál - a mai szerkentyűk és laborok hiányában - ez elengedhetetlen feltétel volt! Nem lett volna szabad ebből engedni, hanem az infrastruktura fejlettségét csak hozzáadni, felhasználni! A készülékek, a labor eredmények a pillanatnyi állapotot mutatják s nem azt amikor a tényleges tünetek lejátszódtak. Így könnyen félrevezethetik azt az orvost aki csak rájuk támaszkodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!