A robotok elveszik a munkát: Akkora baj ez?

2017. július 10. 19:02

A baloldal feladata a technológiai fejlődés tudatos felgyorsítása és a kapitalizmus ellentmondásainak kiélezése.

2017. július 10. 19:02
Kapelner Zsolt
Kettős Mérce

„A technológiai fejlődés tehát hatalmi érdekek csomópontjaiban zajlik és menete a hatalmi struktúrák kikezdése és átrendezése által befolyásolható. Miféle politikai válaszok adhatók tehát az automatizáció technológiai kihívására?

Az egyik lehetséges válasz a neoludditizmus vagy géprombolás: a technológiai fejlődéssel való éles szembeszegülés és egy egyszerűbb korhoz való visszatérés. Ez a stratégia azonban sok szempontból kifogásolható. Bár ez a reakciós politika elméletileg elejét vehetné a technológiai halaáds által ránk szabadított igazságtalanságnak, ezt alighanem pusztán a korábbi igazságtalan struktúrákhoz való visszatérés árán képes elérni. Hacsak nem feltételezzük, hogy a múltban valahogyan jobban érvényesültek a társadalmi igazságosság elvei – ami tényszerűen nem igaz –, a neoludditizmus nem tekinthető előremutató programnak.

Egy második, egyre elterjedtebb álláspont az úgynevezett akkceleracionizmus (»gyorsuláselmélet«). Az akkceleracionisták technológiai utópisták, akik szerint a technológiai fejlődés elvezethet egy igazságosabb, posztkapitalista társadalomba, ennek bekövetkezése azonban nem szükségszerű. A kapitalista termelési mód ugyanis a közhiedelemmel szemben valójában visszafogja a technológiai innovációt, azt csak annyiban engedi haladni, amennyiben az a profittermeléshez hozzájárul, így azonban nem pörög teljes sebességgel.

Éppen ezért a baloldal feladata a technológiai fejlődés tudatos felgyorsítása és a kapitalizmus ellentmondásainak kiélezése, hogy minél hamarabb eljussunk arra a pontra, ahol immár elkerülhetetlenné válik a posztkapitalizmusra való áttérés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. július 11. 21:45
Az értéktöbblet újraosztása folyik a legkülönfélébb társadalmi csoportok között. Minden érintett szeretné javítani a saját létfeltételeit és ez mindenképpen a másik fél érdekét fogja sérteni. Valamikor a népvándorlással kapcsolatba gondoltam végig ezt a témát: http://ktkj.blog.hu/2015/10/09/a_nepvandorlas
A teremburáját
2017. július 11. 07:13
Nyilvánvaló, hogy az x,y,z generációnak már nem fül a foga a munkához, s persze így az ilyen jellegű sikerélményt sem ismerik . Ezért aztán megváltásnak tekintik a robotok fejlődését, térnyerését. Erre találták ki az alapjövedelmet is. Persze, szintén munka nélkül. A munka fogalom pejorativá vált a szemükben. S ha elfogadják, akkor kizárólag duma szinten végzett munkáról lehet szó az esetükben. Halálra is dolgozzák magukat a romkocsmáikban.... Igen, a munka- főleg a fizikai s monoton része - rendszerint nem élvezet, így a tanulás sem az (ezért utálják azt is), de az amit kedvtelésből is csinál az ember (a kert felásása, a fák megmetszése, egy új találmány, felfedezés kidolgozása, egy regény megírása, egy finom ebéd/vacsora megfőzése, egy kép megfestése, egy kerámia elkészítése, stb, stb, stb.), s maga az eredmény az már igen! De ezt az érzést Kapelnerék nem ismerik és valószínüleg sohasem fogják átélni.
amok
2017. július 11. 06:54
Elképzelem, amint Kapelner és a Kettősmércés pajtik gyorsítják a technológiai fejlődést.
august
2017. július 11. 06:05
A robotok elveszik a munkát: Akkora baj ez? ------------- :)) Rögtön megtudná a kedves cikkíró, abban a pillanatban, hogy mekkora gond, ha a kettősmércében is áttérnének a robotokra.. Ez is úgy tűnik távolról, amíg mások munkáját veszi el egész jól tolerálható, de ha az enyémet, az már tragédia. Ugyanis amíg az emberek normál közösségében a MUNKA és az egzisztencia összekapcsolódik bármilyen formában, addig mindenhol riadalmat kelt a robotizáció, ugyanis a munkával együtt az egzisztencia és megélhetés is elvész. Viszont számtalan népességcsoportban valóságos üdvrivalgás törne ki ha elvennék a munkájukat, viszont biztosítanák az egyéni megélhetésüket munka nélkül. Azért ezt se felejtsük el. Civilizációs "betegségnek" is nevezhetjük, hogy ezen csoportok számaránya rohamosan nő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!