Isa pur es homu vogmuk

2023. november 02. 10:42

Születés és halál párban járnak, s míg az új életnek örülünk, ezzel egyben egy potenciális újabb halált is világra hozunk.

2023. november 02. 10:42
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

„Nem tarhatunk számon minden halált, és nem is lehet. Magyarországon négy percenként meghal valaki, nem gyászolhatunk folyamatosan komor ábrázattal. Már csak azért sem, mert – sajnos, kicsit ritkábban, de – majdnem ilyen sűrűséggel születnek is. Születés és halál párban járnak, s míg az új életnek örülünk, ezzel egyben egy potenciális újabb halált is világra hozunk. Ennek csakugyan úgy lehet értelme – ha feltételezünk ilyesmit –, ha a megsemmisülés helyett valamiféle megdicsőülés vár az emberre.

Régen a halál nyilvános esemény volt, a család körül vette a haldoklót, és mire valaki maga is eljutott élete végére, bőven volt rá ideje, módja, hogy lássa, miként történik ez, milyen út vezet az elmúlásig, mi történik az elhunyttal, hová és hogyan temetik el. Nem valami nyomasztó, ismeretlen rettegést, hanem az elkerülhetetlen egyfajta kíváncsisággal ötvözött elfogadását jelentette.

Persze, attól még a halál ijesztő. Ahogy Doki atya magyarázta nekem – akinél felnőtt fejjel, az esküvőre készülve lettem elsőáldozó –, még Jézus is félt; a Gecsemáné kertben vérrel verejtékezett, »ha lehet, múljon el tőlem ez a pohár«, kérte. »Hogy félhetett, ha tudta, hogy fel fog támadni?«, kérdeztem a friss megtérő okoskodó kötekedésével. Az atya elmosolyodott: »Mindannyian tudjuk, hogy fel fogunk támadni, mégis félünk.«

Ezer és ezer emberi generáció közül éppen most van az a röpke pillanat, amikor mi, jelenbeli kortársak vagyunk az élők, a temetőket járók, hajdani ősök porain tapodó leszármazottak, a leendő generációk számára pedig majdan sírokra vésett nevek. Ahogy a nagycenki Széchenyi mauzóleum bejáratánál olvasható: »Voltunk, mint ti, lesztek, mint mi, por és hamu.«

Szép és ijesztő egyszerre. Mint annyi minden a világon.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. december 14. 14:37
A halál nem potenciális, hanem holtbiztos.
Lakat1983
2023. november 03. 18:04
Ismét egy remek, szép írás a szerzőtől. Köszönöm.
ghelmddfd
2023. november 02. 11:22
Isa pur es homu vogmuk Születés és halál ---------- Maradjon már az új-ónemmagyar kretény-libcsivel! A citat nem magyar, vagy hamisítvány, vagy kretény-libernyák újbeszél makogás. A por nem magyar, hanem szláv, magyarul dohoma vagy málma van. Nem szület magyarul, hanem bírtavál, nem halál, ez egy kretény-libcsi hang, hanem mered, mereved, morat, moratály, marat, morsad, derbed...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!