Mesterséges intelligencia ismeri fel a hazugságot az arc rezdüléseiből

2021. november 17. 21:01

A hazugságot az arc izmainak mozgása alapján felismerő mesterséges intelligenciát fejlesztettek izraeli kutatók.

2021. november 17. 21:01
null

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) szerdai közlése szerint az új technológia révén olyan kamerák és szoftverek fejleszthetők a jövőben, amelyek képesek lesznek életszerű helyzetekben észlelni a csalást és megtévesztést.    

Az új fejlesztés 73 százalékos pontossággal állapította meg, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek hazudtak-e.    

A Brain and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent közleményében a TAU kutatói a hazugságok két csoportját azonosították: azokat, amelyek az orcák izmait aktiválják és azokat, amelyek a szemöldököket. A módszer a TAU egy új fejlesztésén, puha felületre nyomott matricákon alapul, amelyek elektródákat is tartalmaznak.

Ezek monitorozzák és mérik az izmok és idegek aktivitását.   

A jövőben az elektródák feleslegessé válhatnak azáltal, hogy az arcizmok aktuális mozgásai alapján a szakemberek videószoftvereket tanítanak be a hazugság azonosítására. A technológia hasznos lehet bankokban, reptereken, rendőrségi kihallgatásokon vagy online állásinterjúkon.

(MTI)

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2021. november 18. 09:41
A természetes intelligencia is gyakran észreveszi, de nem tudja bizonyítani. Akkor most mi van?
quantum
2021. november 18. 06:41
De kellene egy ilyen szoftver a magyar parlamentbe is!
Csubszi
2021. november 17. 23:11
Moslékososknál egyfolytában sípolna!
turáni sólyom
2021. november 17. 23:09
Könnyű volt Izraelben kifejleszteni! Ott szinte mindenki tuti alany lehetett a kutatáshoz. Erre építették a technikát, aki nem ilyen az igazat mond..... Huncutok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!