Tíz perc alatt megmondja a svéd találmány, ha valaki Alzheimer-kórban szenved

2021. június 12. 09:51

Svéd tudósok kifejlesztettek egy egyszerű, hatásos és mégis megbízható eszközt az Alzheimer-kór legkorábbi stádiumának diagnosztizálására. A prototípus egyetlen vérvizsgálat és három kognitív teszt eredményeit elemzi, ráadásul a teljes diagnózis felállítása mindössze tíz percet vesz igénybe.

2021. június 12. 09:51
null

Ebből a négy információból az algoritmus 90 százalékos pontossággal meg tudja mondani, hogy az enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél négy éven belül kimutatott lesz-e az Alzheimer-kór.

A jelenlegi diagnosztikai módszerekhez képest ez nagy előrelépés. A demencia szakértői, akik az adott személy kórtörténetét és agyuk vizsgálati eredményeit használják a diagnózisuk felállításához, lényegesen rosszabbul teljesítettek, mint ez az új eszköz.
Amennyiben az eszköz számára nem voltak elérhetőek a kognitív teszteredmények, még abban az esetben is 83 százalékos biztonsággal képes volt előrejelezni az Alzheimer-kór kezdeti stádiumát.

A legújabb tanulmányok szerint, az úgynevezett tau-fehérjék már az Alzheimer-kór legkorábbi szakaszától kezdve jelen vannak a beteg agyában, azonban nehéz beazonosítani őket az általános orvosi eljárások során. Az algoritmus látja ezeket, így lehetővé válik, hogy még a korai stádiumban diagnosztizálják az Alzheimer-kórban szenvedőket. Az időben megkezdett gyógyszerterápia nagyobb eséllyel lassíthatja a betegség lefolyását.

A kutatók remélik, hogy a kifejlesztett eszköz jelentős változásokat hozhat majd az orvostudomány ezen területén, és sok embernek jelenthet segítséget a későbbiekben. Céljuk, hogy a találmányuk a magánklinikákon kívül a közegészségügybe is bekerüljön, illetve olyan fejlődő országokba is eljusson, ahol a betegek nem engedhetik meg maguknak a drága technológiákat és vizsgálatokat.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!