Kiborg spenót: mostantól a növények e-maileket küldhetnek, amikor észlelik a szennyezést

2021. február 07. 10:02

Az MIT tudósai olyan kiborg spenótot mutatnak be, amelyek véleményük szerint képesek e-mailben jelzéseket küldeni alkotóiknak.

2021. február 07. 10:02
null

Természetesen nem használnak egeret és billentyűzetet - ehelyett a leveleikben lévő szén nanocsövek infravörös kamerákkal detektálható fluoreszcens jelet bocsátanak ki.

Amikor a kamerák változást észlelnek, egy egyszerű eszköz e-mailt küld a kutatóknak. Ez értékes figyelmeztető jelként szolgálhat - vélik a kutatók.

A növények különösen jól érzékelik a levegőben, a talajban és a talajvízben lévő vegyi anyagokat, ezért ezek felépítése valóban egyszerűbb, mint egy gép létrehozása ugyanarra.

A technológia nem egyedülálló: a „növényi nanobionika” néven ismert, feltörekvő terület része, ahol az elektronikus alkotórészek a növényeken belül vagy azokkal együttműködve képesek érzékelni az őket érő hatásokat, majd ezekről érdemi információkat tudnak generálni. 

A tudósok úgy vélik, hogy a jövőben ezek a kiborgok figyelmeztetéseket is felajánlhatnak a szennyezésről vagy akár az éghajlatváltozásról, mivel a kísérlet korai változatában a kutatócsoport nanorészecskéket használt fel a nitrogén-oxid, szennyező anyag kimutatására.

Ez egy újszerű és innovatív jövőkép azzal kapcsolatban, hogyan léphetjük át a növény és ember közötti kommunikációs akadályt.
 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. február 07. 11:19
Nem egy nagy etwas, a budapesti városházán a növények napi rendszerességgel fészbukoznak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!