Nanotechnológiás fertőtlenítés dolgozik a vírusok ellen

2021. április 09. 21:57

Napjainkban a COVID-19 járvány elleni küzdelem mindenki életében meghatározó szerepet játszik, és mindannyian arra a kérdésre keressük a választ, hogy mikor lesz már ennek vége? A pontos választ valószínűleg senki nem tudja, azonban a járvány elleni védekezés hatékonyságához nagyban hozzájárulhat egy áttörést jelentő nanotechnológián alapuló fertőtlenítőszer, ami már egyszeri használat után hatékony védelmet nyújt a különböző baktériumok, vírusok és gombák ellen.

2021. április 09. 21:57
null

Mint tudjuk, a vírus nem csak közvetlenül embereken keresztül terjed, hanem sokszor a beteg az általa megérintett felületeken otthagyja a kórokozókat, mely így közvetett módon, hatványozottan tud terjedni. Nem véletlenül javasolt az érintésmentes, távolságtartó, folyamatos kézmosást szorgalmazó életvitel. Azonban vannak olyan problémás pontok, ahol az érintés nem elkerülhető, például leszállásjelzők vagy lift gombok, amelyeket hiába fertőtlenítenek sokat, nincs az a munkaerő- és anyagköltség mennyiség, mely képes felvenni a harcot egy ilyen vírussal.

A Nanocoating technológiát a németországi KhaiEL GmbH fejlesztette ki, melynek lényege, hogy a NanoEL AB fertőtlenítővel befújt felületeken egy könnyű, láthatatlan bevonat képződik, mely nem engedi, hogy azon bármilyen baktérium, vírus vagy gomba megtapadjon 1 éven keresztül.

A terméknek két változata is létezik; az egyiket kemény felületekre – például műanyag, üveg, fém, kerámia – ajánlott használni, ennek szabadalmaztatott technológiája egyedülálló a hatóanyagai miatt.

A másikat pedig puha anyagokra – például textíliák, ruhák fertőtlenítéséhez ajánlanak. A termék hosszútávú baktérium-, vírus- és gombaellenes kezelést biztosít minden nedvszívó textílián, ruhán és anyagon bizonyítottan legalább 10 mosási ciklus erejéig.
A Nanocoating technológiát a felületek széles skáláján hatékonyan lehet alkalmazni, például személyes tárgyakon, közlekedési eszközökön, kórházakban, irodaházakban, oktatási intézményekben, bankokban, szállodákban stb. Mindkét termék egy vízbázisú, szagtalan oldat, mely nem mérgező, nem gyúlékony, ugyanakkor extra tartós.

Mitől más a hatás, mint egy átlagos fertőtlenítőszernek?

Az átlagos fertőtlenítőszereket úgy tervezték, hogy azokat folyamatosan használják a bakteriális és vírusos szennyeződések eltávolítására. Egy felület fertőtlenítése után azonban a mikrobák azonnal újra növekedni kezdenek, mely a baktériumok mutációjához és rezisztenciához vezethet, ami egyre nehezebbé teszi a felületek teljes tisztítását. Valamint a szokásos fertőtlenítés magas anyagköltséggel, egészségügyi kockázatokkal és sok idővel jár.

Ezzel ellentétben a NanoEL AB termékei egy olyan tartós antimikrobiális bevonatot képeznek a felületeken, mely egy éven keresztül állandóan a felszínhez van kötve. A bevonat felületének pozitív töltése vonzza a negatív töltésű sejtmembránokat, melyek inaktiválódva a kórokozó pusztulásához vezetnek.

A szabadalmaztatott technológiát már több nyugati országban is alkalmazzák, és most a Telisan Enterprises Kft jóvoltából Magyarországon is elérhetőek lesznek a NanoEL AB termékei, mellyel Magyarország az élen jár a szomszédos országokhoz képest.


A cikk szerzője Blősz Dalma

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!